Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Un brot epidèmic és la causa de les xifres a PFGG

Escrit per el 17 d'Abril de 2020

  • Palafrugell lidera la xifra de morts per coronavirus dels centres que gestiona els Serveis de Salut Baix Empordà amb un total de 19 defuncions.
  • La doctora Núria Comes, directora d’Atenció a la Dependència del SSIBE, respon sobre la situació a la residència de Palafrugell.

Els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà focalitzen un brot epidèmic com la principal causa de les xifres d’afectats per COVID-19 al centre Palafrugell Gent Gran (PFGG). Malgrat la ràpida actuació dels professionals del centre, no s’ha pogut evitar que fins ara hi hagi 46 positius i 19 morts per coronavirus a la residència de Palafrugell.

Els primers dos casos de coronavirus a Palafrugell van tenir lloc el 23 de març. Des d’aquell moment es van activar tots els protocols i prenent mesures que en molts casos eren pioneres, com traslladar els pacients autònoms a l’hotel Vostra Llar de Palamós. Així ho explica a Ràdio Palafrugell, la doctora Núria Comes, directora d’Atenció a la Dependència del SSIBE.

El 25 de març el SSIBE va informar que la segona planta de la residència serviria per tractar els casos de coronavirus. Així, es van habilitar fins a 25 llits per atendre aquests pacients. No obstant això, davant del brot epidèmic que afecta el geriàtric en aquests moments hi ha 75 llits.

Per què hi ha hagut tants de casos?

Així doncs, si es van prendre totes les mesures i es van fer ràpidament, què explica que hi hagi tants casos a la residència? La resposta és molt senzilla: un brot epidèmic és la causa principal de les xifres registrades a PFGG.

La poca visibilitat dels símptomes en pacients d’edat avançada ha estat també un handicap pels professionals a l’hora de detectar casos precoços de COVID. A més, la doctora Comes també apunta que un resultat negatiu d’un test antigènic en molts casos no és fiable al 100%.

Les proves més fiables són les PCR, però també són les que es triga més a obtenir els resultats. Per tot això, des de fa unes setmanes, des del centre expliquen que el millor per evitar la propagació és l’aïllament immediat quan hi ha els primers símptomes.

Continua el degoteig de casos positius

L’actual situació a PFGG és que cada dia es continuen detectant nous positius entre els residents. No obstant això, l’aspecte positiu és que hi ha diversos ingressats a la segona planta que ja s’han recuperat del virus i podran ser donats d’alta.

Davant d’aquesta situació tan complexa des del SSIBE es va també decidir dotar de més recursos al centre Palafrugell Gent Gran. En aquest sentit, la Núria Comes destaca que el treball col·laboratiu entre el personal de PFGG i metges i infermeres de l’ABS de Palafrugell i l’Hospital de Palamós ha permès donar un millor servei. Tot un repte en el que cada professional ha aportat la seva experiència en allò que domina més.

Així doncs, des del SSIBE i el personal de Palafrugell Gent Gran segueixen treballant per millorar la situació del geriàtric. Les altes i la millora dels primers contagiats són el gran estímul per seguir dia a dia en una situació tan complexa i esgotadora, física i psicològicament. Podeu recuperar l’entrevista integra amb la doctora Núria Comes a l’enllaç.


Opinions dels lectors
  1. antonia avelli ghiara el 17 d'Abril de 2020 a les 12:12

    Jo no puc entendre com algo tan simple como taparse la boca no es va fer desde els primers dies la raó no espantar ,jo crec que mereixen respecte no som tontos puc entendre que no tenen mitjans però no diu ningú veritat

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).