Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Detectats 9 nius de vespa asiàtica a Palafrugell

Escrit per el 4 de Novembre de 2019

  • El 2018 se’n va detectar un per primera vegada. En aquest 2019 ja se n’han detectat 9
  • La setmana passada es va retirar un niu al carrer Núria per la perillositat sobre les persones

La Rut Palomeque, cap de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell ha explicat que al 2019 ja s’han detectat 9 nius de vespa asiàtica. En aquest sentit, s’ha d’explicar que a Palafrugell es va detectar el primer rusc l’any 2018. A més, la setmana passada es va retirar un niu d’aquesta espècie invasora situat al carrer Núria, en una zona verda.

Primer de tot, la cap d’àrea de Medi Ambient ha posat en context com va arribar aquesta espècie a casa nostra. Així ha explicat que malgrat que a les comarques gironines se’n van detectar el 2012, no va ser fins l’any passat que es va trobar el primer rusc a Palafrugell.

A partir d’aquí, el nombre d’avisos per avistament de vespa asiàtica ha anat en augment. En aquest sentit, la Rut Palomeque ha recordat com cal actuar en cas d’identificar un niu.

Detectats 9 nius de vespa asiàtica Palafrugell
Moment de l’extracció del niu de vespa asiàtica que es va fer dimecres passat

Quan es decideix retirar el niu de vespa asiàtica

Des de la Diputació de Girona s’ha establert un protocol per tal que les administracions sapiguen com actuar. En aquest sentit, la setmana passada es va retirar un niu de vespa asiàtica situat al carrer Núria prop d’una zona molt transitada i amb habitatges propers. Aquest dos darrers elements van ser crucials per determinar que s’havia d’eliminar el rusc.

D’altra banda, si el risc sobre les persones no és significatiu, des del consistori es procedeix a la senyalització de la zona a l’entorn del niu. La cap d’àrea de Medi Ambient posa un exemple d’un rusc en el que no s’ha actuat.

El cicle biològic de la vespa asiàtica

Per últim, la Rut també ha volgut posar el focus sobre el cicle biològic de la vespa asiàtica. Així ha explicat que és a la primavera quan les vespes reines construeixen petits nius primaris on crien les vespes obreres. A principis d’estiu les obreres construeixen els grans nius secundaris, d’uns 60 cm de diàmetre. Aquests, com remarca la Rut se solen situar a la copa dels arbres caducifolis.

A la tardor, neixen els mascles que fecunden noves reines, les vespes obreres moren, s’abandonen el nius i les reines fecundades passen l’hivern amagades.

Així doncs, és un fet constatat la proliferació d’aquesta espècie invasora. Així ho mostren els números en que aquest any ja s’han detectat 9 nius de vespa asiàtica, respecte l’únic que es va trobar el passat 2018.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).