Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Una Cantada d’Havaneres menys discriminatòria

Escrit per el 14 de Juny de 2019

  • Enguany es posarà el focus en la repercussió social del que diuen les lletres de les cançons
  • Els 4 grups convidats d’aquest any seran: Arjau, Neus Mar, Son de l’Havana i Port Bo

Un any més, amb l’arribada del primer cap de setmana de juliol se celebrarà la tradicional Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell. Enguany hi ha dues principals novetats. D’una banda, serà una Cantada d’Havaneres menys discriminatòria. En aquest sentit, es vol encetar un debat de caràcter social sobre el contingut que aporten les lletres de les havaneres.

D’altra banda, la 53a Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell estarà dedicada a la capital de Cuba, l’Havana. L’Havana, que es troba en ple procés de commemoració dels seus 500 anys d’història

Els grups que actuaran en la 53a Cantada seran Arjau, Neus Mar, Son de l’Havana i Port Bo, el degà de la Cantada.

Presència femenina i posant la lupa en les lletres

A nivell artístic, des de la direcció de la Cantada se segueix apostant per l’aportació de la màxima qualitat musical de la proposta, on s’hi suma la renovació i l’aportació de les noves generacions. A més, se segueix potenciant l’element femení. En aquesta línia, els darrers anys hi han actuat grups com Les Anxovetes o Havàname. Enguany, la que posarà la veu femenina serà la cantant Neus Mar.

D’altra banda, enguany es vol encetar un debat de caràcter social sobre el contingut que aporten les lletres de les havaneres. Tant pel que fa a les més antigues com a les més noves, i sobretot en tot el que té a veure amb la discriminació de gènere. Entenent que les músiques i les lletres no són neutres, aquest any es vol posar el focus en aquesta temàtica per iniciar una reflexió profunda sobre la repercussió d’aquestes lletres a nivell social. Per aquest motiu, la direcció artística de la Cantada incorporarà un equip de 3 persones que treballaran i posaran el debat damunt la taula per tal que els grups en reflexionin, sempre sense cap ànim de ser un element censor sobre el repertori.

Així ho ha explicat Oriol Oller, director artístic de la Cantada d’Havaneres, durant la presentació

Oriol Oller, director artístic de la Cantada d’Havaneres

Així doncs, amb aquesta aposta de la direcció artística, la d’enguany serà una Cantada d’Havaneres menys discriminatòria.

Cantada dedicada a l’Havana

Al mateix temps, l’estreta relació entre el gènere de les havaneres i la capital cubana tindrà un paper destacat a la 53a Cantada. D’aquesta manera, l’esdeveniment d’aquest any estarà dedicat a la capital cubana, l’Havana. que es troba en ple procés de commemoració dels seus 500 anys d’història.

A més a més de Calella de Palafrugell i la Cantada d’Havaneres, l’Havana també ha escollit la Fira d’Indians de Begur. Per aquest motiu, també s’espera la presència d’autoritats cubanes per presenciar l’esdeveniment estrella del municipi.

Un any més, coincidint amb el dia de la Cantada, durant la tarda i al llarg de la nit se celebrarà el tradicional Mercat d’Artesans al Passeig del Canadell i al carrer de Francesc Estrabau de Calella.

D’altra banda, com ja és habitual, la Cantada podrà seguir-se en directe a través de les pantalles gegants que s’instal·laran al municipi. Aquestes s’ubicaran a les platges del Canadell i del Port Pelegrí (Calella de Palafrugell), a Plaça Nova (Palafrugell) i a la platja de Llafranc.

La gent que no vulgui o no pugui gaudir de l’esdeveniment en directe ho podrà fer a través de la petita pantalla, ja que Televisió de Catalunya tornarà a estar al costat de la cultura popular fent la retransmissió, en directe, de la Cantada.

Entrevista íntegra amb Oriol Oller, director artístic de la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell
Cantada Havaneres menys discriminatòria
Josep Piferrer, Jaquim Macià, Albert Gómez i Oriol Oller

Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).