Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Quins canvis suposa la Fase 2?

Escrit per el 30 de Maig de 2020

  • No hi haurà franges horàries per a les sortides dels infants ni per fer esport.
  • Poden obrir piscines per a ús recreatiu, així com estarà permès el bany a les platges. També obriran els centres comercials i l’interior de restaurants amb un 40% de l’ocupació.

Dilluns 1 de juny la regió sanitària de Girona i, per tant Palafrugell, entrarà a la Fase 2 de la desescalada. Durant aquesta etapa evolutiva, tot i la modificació de certes restriccions, es mantindran moltes de les mesures de prevenció i seguretat. Tanmateix, activitats fins ara no permeses es podran fer, com per exemple banyar-se a la platja. A continuació resolem diversos dubtes sobre quins canvis suposa passar a la Fase 2:

Per on em puc desplaçar?

Aquesta mesura es manté igual que a la Fase 1. Recordem, doncs, que la mobilitat permesa segons el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) queda limitada a tota la regió sanitària a la qual es pertany. En concret, es podrà seguir circulant per totes les comarques gironines. Així mateix, es permet la mobilitat cap a altres províncies només en casos molt concrets.

Canvis en les franges horàries

Durant la Fase 2 s’ampliaran els horaris tant per la sortida dels infants com per fer esport no professional. Ambdues condicions es podran realitzar a qualsevol hora del dia i sense limitacions de distància ni de municipi. Tanmateix, es mantindran les franges reservades a la gent gran i a les persones vulnerables, les quals es segueixen limitant entre les 10 i les 12h i entre les 19 i les 20h.

Modificacions en comerços i restauració

A partir de dilluns, a banda de l’activitat permesa a les terrasses, es podrà consumir a l’interior dels bars i restaurants sempre que es respecti l’aforament màxim del 40%. Dins de l’establiment, no es podrà menjar o beure a la barra i s’haurà de seguir respectant, la tant la distància de seguretat entre les taules com les mesures higièniques pertinents.

En relació amb els comerços, ja es podran obrir independentment del fet que la superfície superi, o no, els 400 m2. Això no obstant, els establiments no podran superar el 40% de l’aforament i s’haurà de garantir una distància mínima de 2 metres entre clients. Si el comerç en qüestió no ho pot complir, només es permetrà l’entrada a una persona. Aquesta mesura també inclou als centres comercials que es trobin dins la regió sanitària.

Pel que fa als hotels localitzats dins la província, la Fase 2 permetrà reobrir-ne els espais comuns amb una limitació d’un terç de l’aforament. Això no obstant, les àrees dels restaurants s’hauran d’adaptar a la normativa dels locals mencionada anteriorment.

Obertura de platges i piscines

A partir de la Fase 2, es pot accedir a les platges per oci, bé sigui per prendre el sol o per banyar-se. Tanmateix, els banyistes poden anar a la platja dins la regió sanitària respectant la distància de seguretat de 2 metres i en grups de màxim 15 persones si no hi conviuen. A Palafrugell ja es van anunciar les restriccions d’aforament per a les platges aquest estiu. Un fet, però, que no preocupa a l’alcalde Josep Piferrer en aquesta Fase 2.

D’altra banda, es podran utilitzar les dutxes, els rentapeus i altres serveis públics amb una ocupació màxima d’una persona. La limitació d’accés a les platges quedarà en mans dels ajuntaments de cada municipi. Els negocis d’hostaleria i activitats aquàtiques s’hauran d’adaptar a les normes establertes pels sectors de la restauració i dels comerços, respectivament.

Durant la Fase 2 també es podran obrir les piscines recreatives i d’ús esportiu, tot i que amb un aforament màxim del 30% i respectant la distància de seguretat. Així mateix, cal demanar cita prèvia i no es podran utilitzar les dutxes dels vestuaris ni les fonts d’aigua.

Reunions familiars i amb amics

Es permetran les reunions familiars i amb amics de fins a un màxim de 15 persones, tant en domicilis particulars com en els establiments de restauració. Així mateix, les reunions seguiran sense tenir cap límit horari i es podran fer en qualsevol hora del dia. Tanmateix, s’hauran de seguir respectant les mesures de prevenció com ara la distància de seguretat de 2 metres i l’ús de mascaretes o pantalles protectores.

Esglésies i centres de culte religiosos

L’entrada de la Fase 2 permetrà una ampliació de l’aforament màxim del 50% a les esglésies, sinagogues o mesquites. Això no obstant, s’hauran de mantenir les mesures de seguretat i higiene en els espais tancats.

Altrament, les vetlles també augmenten el límit d’aforament màxim. Concretament, en espais a l’aire lliure hi podrà haver un màxim de 25 persones, mentre que en espais tancats el límit serà de 15 persones.

Casaments amb convidats

D’altra banda, un altre dels canvis que suposa la Fase 2 la trobem en els casaments. Aquests ja es poden celebrar amb convidats, tot i que hi haurà restriccions. En aquest sentit, els espais a l’aire lliure es podran omplir amb un màxim de 100 persones, mentre que els espais tancats es limitaran a 50. Convé destacar que els convidats han de residir a la regió sanitària on es celebri l’enllaç.

Equipaments culturals i centres educatius

Espais culturals com ara cinemes i teatres, podran reobrir amb un terç del seu aforament sempre que tinguin butaques preassignades. En cas de no complir amb aquestes condicions, els llocs tancats només podran reunir un màxim de 50 persones, mentre que l’aforament de les activitats a l’aire lliure serà de 400 persones.

A banda dels recintes culturals, també podran reobrir els centres educatius i de formació extraescolar, sempre que es condicionin els espais per poder realitzar activitats presencials. En aquesta mesura s’hi inclouen també les acadèmies, autoescoles i similars amb limitació a un terç de l’aforament. En l’àmbit universitari, només es podrà obrir per fer tasques d’investigació.

Reobertura dels centres esportius

Durant la Fase 2 es reobriran les instal·lacions esportives cobertes, podent omplir només un 30% de l’aforament i amb cita prèvia. Es permet l’ús dels vestuaris i només es podrà entrenar de forma individual o en parella si l’esport no requereix contacte.

Per altra banda, els equips professionals d’esports d’alt rendiment podran entrenar amb restriccions. En concret, els grups de treball no podran superar les 14 persones, així com les competicions hauran de ser a porta tancada i sense públic. Les instal·lacions esportives a l’aire lliure també estaran obertes amb cita prèvia per a tots els esportistes, professionals o no.

Així doncs, dilluns 1 de juny Palafrugell i la regió sanitària de Girona faran una nova passa cap a la nova normalitat. Avui us hem portat els canvis que suposa la Fase 2.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).