Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Presentació al TMP. “Laya Films”

Escrit per a 21 d'Agost de 2019

Laya Films (El Cinema a Catalunya durant la guerra civil) es presenta avui al teatre de Palafrugell

Entrevista a Esteve Riambau

Amb la participació de l’autor, Esteve Riambau, així com de l’historiador Quim Nadal i el llibreter i activista cultural Guillem Terribas, arriba avui al teatre municipal de Palafrugell la presentació del llibre “Laya Films. El Cinema a Catalunya durant la guerra civil”. Aquest acte, que té entrada gratuïta i es organitzat pel Cine-Club Garbí i la Biblioteca de Palafrugell, oferirà així mateix una sèrie de projeccions de noticiaris de l’època.

El llibre…

El llibre de Esteve Riambau constitueix un apropament documentat i rigorós al cinema a Catalunya durant la Guerra Civil, amb una especial èmfasi en Laya Films, la productora del Comissariat de Propaganda de la Generalitat republicana, que va produir noticiaris (com Espanya al dia) i documentals durant els anys 1937 i 1938. El text descriu les cartelleres de Barcelona, els conflictes darrere els estudis de rodatge o les pel·lícules que s’hi van fer, alhora que reivindica personalitats tan fascinants com Joan Castanyer (col·laborador estret de Jean Renoir i amic de Picasso), Rosario Pi (primera cineasta catalana del període sonor) o Paco Elías (pioner del cinema sonor espanyol i quintacolumnista infiltrat al sindicat anarquista), i reconstrueix les vicissituds d’André Malraux durant el rodatge de L’Espoir a Catalunya els darrers dies de la guerra.

L’autor

Esteve Riambau

Esteve Riambau i Möller va nèixer a Barcelona el 1955. És historiador, crític i director de cinema. Així mateix, és el Filmoteca de Catalunya des de 2010.
Llicenciat en Medicina i cirurgia l’any 1978, va exercir l’especialitat de nefrologia fins al 1989. Doctorat en Ciències de la Comunicació, exerceix de professor titular del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Autònoma de Barcelona i, des de 2010, és el director de la Filmoteca de Catalunya. El 2011 va ser elegit vicepresident de la FIAF, durant sis anys va pertànyer al seu Comité Executiu i el 2013 va organitzar el seu congrés a Barcelona. És professor del Màster de Documental Creatiu i del d’Investigació en Comunicació Audiovisual de la UAB, ha impartit cursos i conferències a l’Escola de Cinema de San Antonio de los Baños (Cuba) i a les universitats de Stanford, UCLA, San Francisco State University (EUA), París III i Roma o al MoMA de Nova York. El 2017 va ser condecorat pel Govern francès com a Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres per la seva activitat en l’àmbit de la cultura


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *