Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Precaució amb el temporal que portarà “Glòria”

Escrit per a 20 de gener de 2020

  • Protecció Civil ha activat en ALERTA els plans VENTCAT, NEUCAT i INUNCAT per onatge i pluges
  • El fort onatge afectarà tot el front marítim i a partir de dimarts pot haver afectacions per pluges abundants

Protecció Civil de la Generalitat demana especial prudència amb el temporal que portarà la borrasca “Glòria”. Aquest serà un temporal de vent, neu, pluja i onatge molt important que afectarà Catalunya des d’avui fins dijous pel matí. De la previsió meteorològica cal destacar la possibilitat que avui dilluns a primera hora nevi a cotes molt baixes a les comarques del litoral i prelitoral, especialment a les comarques del nord-est, tot i que no s’esperen gruixos importants a aquesta primera hora.

A partir del migdia la cota de neu pujarà però s’intensificarà la nevada amb gruixos acumulats molt importants fins dimarts. Aquesta es concentrarà a les comarques de Catalunya Central i l’interior de Girona. D’altra banda, també es preveu pluja sostinguda que pot acumular al voltant de 100 l/m2 en 24 hores tant dimarts com dimecres, que pot implicar una acumulació superior als 200 l/m2 en 48 hores en tot l’episodi al nord-est, amb crescudes de cabals dels rius de tot el litoral i prelitoral en general.

L’episodi viurà l’acumulació de diversos fenòmens adversos, segons ha previst el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Així, Protecció Civil de la Generalitat ha activat els plans NEUCAT, VENTCAT i INUNCAT. Aquest front s’emmarca en el fenomen meteorològic advers anomenat “Glòria”.

Tres dies de temporal

Dilluns: La setmana començarà amb precipitació en forma de neu a primeres hores del dia a les comarques litorals i prelitorals. En especial atenció extrems nord-est i sud. Aquesta precipitació pot donar-se de bon matí en cotes molt baixes i amb el pas de les hores anirà pujant de cota, nevant en comarques del prelitoral. Seguirà nevant, intensificant-se dimarts en cotes ja més altes, podent arribar a acumular 1.5m o 2m de neu nova fins i tot en cotes per sobre els 2.000 m en tot el temporal. A més, durant tot el dia el vent fort afectarà al litoral i prelitoral amb ratxes per sobre 80 km/h. Les onades, a tot el litoral, poden arribar a valors màxims per sobre els 7 m.

Dimarts: El segon dia de la setmana estarà marcat segons les previsions per pluges sostingudes i abundoses. Aquestes tindran incidència en les comarques de l’extrem nord-est i comarques interiors de Catalunya central i les de l’extrem sud. La neu es pot seguir precipitant a les cotes altes, tant a la Catalunya central i l’extrem sud, així com el Pirineu i Prepirineu.

Dimecres: La previsió, que convé seguir com es defineix, indica que les precipitacions aniran disminuint d’intensitat al sud, però es mantindran fortes a les comarques del nord. Els cursos fluvials de tot el litoral i prelitoral creixeran amb possibilitat d’afectacions a diferents punts, sobretot la conca del Ter i la Muga.

Precaució pel temporal que portarà Glòria

Temporal marítim

Pel que fa al temporal marítim, tant dilluns com especialment dimarts i dimecres hi haurà onades de fins a 4m 5m que en alguns casos poden superar els 7m en tota la costa. També convé tenir present el fort vent de llevant i Gregal que afectarà sobretot dilluns tota la costa litoral i prelitoral.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Required fields are marked *