Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Parlem de la síndrome seca amb l’Elsa Rueda

Rubén Herranz

Aquesta setmana ha tornat la infermera del CAP de Palafrugell a l‘Hora del Peix Fregit. Hem parlat de la “síndrome seca” amb l’Elsa Rueda. La síndrome de Sjögren és una malaltia del sistema immune, que provoca sequedat de mucoses, sobretot dels ulls i la boca, per manca de llàgrima i saliva. En aquest sentit, l’Elsa ha explicat que és una patologia que afecta més sovint a dones de mitjana edat i que, a més,  empitjora amb l’estrès. En aquest sentit, també ha remarcat que les molèsties milloren a temporades. D’altra banda, és una malaltia que en ocasions s’associa a altres malalties reumàtiques.  No obstant això, en la majoria de casos, els pacients no presenten problemes greus i poden realitzar una vida laboral i social normal.

Quines molèsties causa?

Pot donar ulls secs, a vegades causa lesions als ulls, i boca seca, càries dental, inflamació de les genives i dificultats per menjar. També pot causar sequedat al nas, alteracions intestinals, bronquitis, relacions sexuals doloroses, dolors articulars, cansament crònic, ansietat i depressió.

Consells per fer front a la síndrome seca

Per tal de mitigar les afectacions, l’Elsa ha aconsellat mantenir humit l’ambient de casa i de la feina. En aquest sentit, ha remarcat que cal evitar ambients carregats o amb aire condicionat. En cas de ser una persona fumadora, és molt important deixar-ho. A més, també es recomanable beure sovint petits glops d’aigua.

D’altra banda, ha recorda que la sequedat millora si dorm les hores  necessàries. Eviti medicaments que produeixin sequedat. L’exercici físic suau ajuda a alleujar els dolors. Per als llavis es poden utilitzar cremes protectores labials. Per altra costat, per a la pell és aconsellable utilitzar cremes hidratants i sabons i xampús suaus.

També hi ha una sèrie d’aspectes realacionats amb la boca. És recomanable mastegar xiclets o menjar caramels sense sucre, o salives artificials. També és important rentar-se les dents amb dentífrics líquids amb fluor. Pel que fa a la vista, es recomana portar ulleres per al sol i l’aire, amb protectors laterals. En la mesura del possible, l’Elsa Rueda també ha recomanat evitar passar moltes hores mirant la televisió o a l’ordinador. Una bona opció és posar-se llàgrimes artificials, encara que no es notin molèsties. A més, per dormir es poden posar pomades oftàlmiques hidratants.

Respecte al nas, si es nota sequedat i es fan crostes, es recomanable posar-se sovint sèrum fisiològic al nas. Per últim, per millorar les relacions sexuals es pot fer servir lubricant vaginal.