Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


La premsa palafrugellenca de 1909

En el darrer programa de Trossets Compartits amb Sandra Bisbe hem posat la mirada en la premsa palafrugellenca de 1909. En aquella època hi havia 5 capçaleres de periòdics a Palafrugell. D’una banda, al ja existent La Crònica, se’ls hi ha de sumar el setmanari Baix Empordà, La Bohèmia, La Pebrera i La Bugadera.

En el programa ens hem centrat en els tres últims i, especialment en La Pebrera i La Bugadera. En aquest sentit, aquestes dues publicacions eren antagòniques i setmana rere setmana es criticaven l’una a l’altra.

La Pebrera va ser fundada per Joan Vergés i Barris i tenia com a director a Enric Bosch i Viola que havia col·laborat amb La Bohèmia. A l’Arxiu Municipal de Palafrugell se’n conserva el primer número que va sortir el 18 de setembre de 1909. En total, d’aquest “setmanari satíric, humorístic i literari“, tal i com es definien, en van sortir 21 números.

D’altra banda, 15 dies més tard va néixer La Bugadera amb la intenció de respondre els atacs de La Pebrera. Al darrera hi havia Joan Miquel Avellí i el director era Joanet Mario. En aquest cas, només es van publicar 4 números. Tot i que, també a l’Arxiu es conserva el primer número en el qual es definien com un “periòdic higiènic d’avisos, notícies i netejades” i que “farà bugada quinzenal, si no hi ha excés de brutícia“.

Amb la Sandra Bisbe hem repassat alguns dels textos que les dues publicacions es dedicaven i la crítica mútua que es feien. Si voleu recuperar el programa íntegre al voltant de la premsa palafrugellenca al 1909 ho podeu fer a través de l’arxiu d’àudio.