Ràdio Palafrugell

Informació local

Current track

Title

Artist


Moratòries en les hipoteques i en els lloguers

Escrit per el 21 d'Abril de 2020

  • Fa un mes que es van formalitzar dos Reials Decrets que afecten a les mesures d’habitatge de l’estat espanyol. Us expliquem tot allò que cal saber per acollir-se a aquestes moratòries.

El passat 17 de març va entrar en vigor un Reial Decret (RD) que afectava les hipoteques. Quinze dies més tard se’n va anunciar un altre que es focalitzava en els lloguers. Avui us expliquem les noves mesures d’habitatge. L’advocada Carme Domènech explica com acollir-se a les moratòries en les hipoteques i en els lloguers.

Les persones en risc de vulnerabilitat econòmica es poden acollir a les noves mesures d’habitatge que han sorgit arran del coronavirus. La primera en entrar en anunciar-se va ser la que afectava a les hipoteques. En aquest sentit, per acollir-se a la moratòria s’han de complir una sèrie de requisits, com haver-se quedat a l’atur o haver reduït els seus ingressos un 40%. A més, s’ha de presentar la sol·licitud abans del 4 de maig.

Carme Domènech és advocada i forma part del servei de Mediació i Habitatge de l’Ajuntament de Palafrugell. Respecte les hipoteques també ha remarcat que, de moment, el Reial Decret regula una moratòria en el pagament de fins a 3 mesos.

D’altra banda, respecte el RD que afecta els lloguers, Domènech ha detallat que se centra en dos aspectes: la durada del contracte i el pagament. Així, respecte la durada del contracte es contempla una pròrroga extraordinària, en cas que aquest finalitzi durant els propers 2 mesos. Això sí, prèvia comunicació a l’arrendador.

En aquesta línia, tot i que la millora manera de comunicar-ho seria a través d’un burofax, també es pot fer mitjançant correu electrònic. Malgrat que l’arrendador no contesti, el contracte s’hauria d’allargar, fins a un màxim de 6 mesos.

Moratòria en el pagament de lloguers. Grans o petits tenidors?

Pel que fa a la moratòria en el pagament dels lloguers, el Reial Decret contempla dos escenaris. El primer afecta als bancs o grans tenidors, els quals han d’acceptar la moratòria, segons explica Carme Domènech.

En cas que llogater i arrendador o entitat no arribessin a un acord en la moratòria es plantegen dos supòsits. D’una banda, una rebaixa del 50% del pagament durant 4 mesos o una moratòria, de fins a 4 mesos.

Per la seva banda, el segon dels escenaris té en compte els petits tenidors. En aquest cas, és una situació més delicada perquè en aquest cas els arrendadors poden dependre molt dels ingressos del lloguer. En aquest sentit, Domènech, apunta que el llogater haurà de demostrar que es troba en una situació de vulnerabilitat econòmica per acollir-se a la moratòria, malgrat que això no es reflexa en el RD.

Amb tot, en el cas que les dues parts arribin a un acord, aquest es formalitzaria en un document i s’annexaria al contracte de lloguer. En canvi, si no s’arriba a un pacte, el RD contempla que l’arrendatari s’aculli a un programa d’ajuts de finançament.

Per acollir-se a la moratòria en el pagament de lloguers, davant de grans o petits tenidors, es pot fer la petició fins el 30 d’abril. No obstant això, la Carme Domènech explica que els terminis poden anar canviant, depenent de com evolucioni la situació econòmica del país.

Si teniu dubtes sobre les moratòries en les hipoteques i en els lloguers trobareu més informació a la web d’habitatge de la Generalitat de Catalunya. A més, podeu recuperar a l’enllaç l’entrevista íntegra amb Carme Domènech advocada del servei de Mediació i Habitatge de Palafrugell.


Opinions dels lectors

Deixa una opinió

El teu correu electrònic no serà publicat. Els camps obligatoris estan marcats amb l'asterisc (*).