Per què picava l’aigua de Tamariu i Llafranc?
Escrit per Ràdio Palafrugell el 9 de Juliol de 2019
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha pogut saber perquè picava l’aigua de Tamariu i Llafranc. Finalment, l’organisme causant de les incidències per picor a les platges de Palafrugell de la setmana passada és una colònia de sifonòfor anomenat Muggiaea atlantica.
La setmana passada diversos banyistes de la platja de Tamariu van alertar als serveis de socorrisme que tenien picors després de banyar-se. Això, va fer que onejés la bandera per presència de meduses a Tamariu i, també a Llafranc.
Fruit d’aquest fet, l’ACA va recollir mostres d’aigua de les platges dels dos nuclis costaners de Palafrugell el passat dijous 4 de juliol. Un cop analitzades a l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), s’han identificat colònies d’un sifonòfor anomenat Muggiaea atlantica, que forma part del zooplàncton gelatinós, com les meduses. Es tracta d’una espècie molt petita, d’uns 0.5 cm, que és urticant i que poden causar picades molestes però poc perilloses.
Els sifonòfors són cnidaris exclusivament marins i constitueixen un dels grups més abundants del zooplàncton oceànic. Destaquen per la seva gran capacitat depredadora, ja que s’alimenten d’una gran varietat d’organismes del zooplàncton marí.
D’altra banda, a la mostra analitzada no s’hi va detectar cap espècie de medusa ni de pteròpodes. Uns organismes que inicialment es van considerar com els possibles causants de perquè picava l’aigua de Tamariu i Llafranc.
La presència de Muggiaea atlantica és molt comuna al Mediterrani però poc freqüent a les platges. L’explicació de trobar-se a les platges és per l’entrada d’aigües oceàniques pels corrents marins, que fan arribar a les platges tots els organismes que viuen en elles.
Pingback: