Impressió 3D per lluitar contra el coronavirus
Escrit per Ràdio Palafrugell el 2 d'Abril de 2020
- A Palafrugell hi ha un grup de persones que formen part dels “coronavirus makers” i que elaboren pantalles protectores.
Noves mostres de solidaritat per combatre la pandèmia de la COVID-19. Avui parlarem dels “coronavirus makers” que mitjançant la impressió 3D elaboren pantalles protectores per lluitar contra el coronavirus.
L‘Albert Cano, de Palafrugell ens explica que malgrat que les pantalles no estan homologades presenten diversos avantatges. Així, el principal punt a favor és que atura al 100% la possible vaporització del teu interlocutor. A més, evita que puguis tocar-te la cara (ulls, boca) amb les mans.
El procés de fabricació té tres vessants ben diferenciades. D’una banda la part de parametrització a ordinador, de l’altra la part d’extrusió a impressora i, per últim, la part de muntatge.
En la part de parametrització a ordinador és parteix d’un disseny nou o se’n replica un de ja existent. En aquest cas es va partir del fitxer 3D, l’original xinès. L’Albert ens detalla que va replicar el model en un programari d’edició vectorial per assegurar mides, simetria i poder reduir al màxim possible l’ús de material. En aquest sentit, un cop fet, s’ubica la peça en el pla de l’espai d’impressió. A continuació, mitjançant un altre programari, es configuren les ordres de impressió. Aquest darrer genera un fitxer pla d’extensió que fa treballar la impressora de forma autònoma, fora de línia. Per tant, apunta que “mentre tele-treballes, la impressora va fent feina.”
En aquest procés, com s’ha comentat es partia de l’original xinès, però l’Albert detalla que es van incrementar uns 5 mm, per adaptar la peça al perímetre de cap europeu.
Inversió de temps
La segona part correspon al procés físic de realització de la peça mitjançant una impressora 3D. Així, les peces que s’elaboren són la diadema i els cinc botons que la fixen a la pantalla. En aquest sentit, l’Albert Cano ressalta que “tot i ser unes peces relativament simples, la impressora tarda al voltant d’una hora per conjunt“.
Per últim, la darrera part és el muntatge de totes les peces, per arribar a crear la pantalla de protecció. Així, cal fer forats a la làmina de plàstic i s’inserten amb adhesiu els botons de suport a la diadema.
Una desena de pantalles diàries
Els materials usats son ABS (Acrilonitril Butadiè Estirè) per impressió, i una fulla d’acetat per la pantalla, ja que no va trobar metacrilat d’1 mm. A més, cal destacar que, en el cas de Palafrugell, els acetats han estat cedits gratuïtament per la impremta PALÉ.
Des del dia 26 de març, l’Albert Cano destaca que en fàbrica entre 10 i 12 pantalles per dia. Una patrulla de la Policia Local de Palafrugell les passa a recollir i en fa el repartiment. En aquesta línia, ja s’han distribuït al centre Palafrugell Gent Gran, el CAP o l’àrea de Benestar Social. En definitiva, a aquelles persones i col·lectius més exposats al contagi.
La iniciativa dels “coronavirus makers” és a nivell estatal. Utilitzen les noves tecnologies, en aquest cas la impressió 3D per lluitar contra el coronavirus. Així doncs, a casa nostra a més de l’elaboració de mascaretes també hi ha aquesta producció de pantalles protectores.
Pingback: